Të gjitha kategoritë
EN

home>Lajme

Si e përballojmë rritjen e tarifave amerikane?

Nga admin Në Art, Lajme Postuar nga 2018-11-01

Në vitin 2018, tregtia ndërkombëtare hyri në një periudhë proteksionizmi tregtar.

Në janar, qeveria amerikane vendosi të vendosë tarifa të larta mbrojtëse për importet e paneleve diellore dhe makinave larëse, dhe në shkurt, Departamenti i Tregtisë i SHBA vendosi më në fund të vendosë detyrime të larta antidumping dhe kundërbalancuese për importet e fletës së aluminit kinez. Në fillim Marsi, Trump njoftoi një tarifë 25% për çelikun e importuar dhe një tarifë 10% për aluminin, duke hedhur një bombë të suksesshme në tregtinë ndërkombëtare dhe tregjet financiare globale.

Cili është ndikimi i luftës tregtare amerikane të çelikut dhe aluminit në Kinë?

Edhe pse Kina është prodhuesi më i madh në botë i çelikut, që përbën gati gjysmën e prodhimit total të çelikut në botë, por eksporti i drejtpërdrejtë i çelikut në Shtetet e Bashkuara është shumë i vogël. Në vitin 2017, eksporti i produkteve të gatshme të çelikut është më pak se 1 milion ton, duke zënë rreth 3.2% të totalit të importeve të çelikut në SHBA, eksportet gjysëm të gatshme nuk janë të mëdha dhe tregu i SHBA eksporton produkte çeliku në Kinë. Përqindja është gjithashtu në rënie.

Por Kina mund të përfundojë duke u ofruar konsumatorëve amerikanë më shumë produkte çeliku përmes zinxhirëve të vlerës globale sesa eksporte të drejtpërdrejta. Për shembull, 60% e importeve të çelikut të Koresë së Jugut vijnë nga Kina, dhe 12% e eksporteve të saj të çelikut në Shtetet e Bashkuara, kështu që nëse Shtetet e Bashkuara vendosin tarifa të larta për importet e çelikut nga Koreja e Jugut, kjo në mënyrë të pashmangshme do të ndikojë në importet e çelikut të Koresë së Jugut nga Kinë. Për të ruajtur zinxhirin global të prodhimit, Kina duhet të kundërshtojë në mënyrë aktive proteksionizmin e unilateralizmit në SHBA.

Si mund të përgjigjen prodhuesit kinezë?

Tarifat e larta të vendosura nga Shtetet e Bashkuara në industrinë e çelikut dhe aluminit kanë pak ndikim të drejtpërdrejtë në Kinë, por përmes zinxhirëve të vlerës globale dhe hakmarrjes së mundshme tregtare nga vendet e tjera, si dhe nga prodhuesi më i madh i çelikut në Kinë, ndikimi negativ i incidentit në Kinë. industria e çelikut dhe aluminit nuk mund të nënvlerësohet.

Përballë mbikapacitetit global dhe rritjes së fërkimit tregtar, qeveria kineze do të vazhdojë të theksojë kapacitetin, veçanërisht për çelikun me shirit të prodhuar nga bizneset e vogla me cilësi të ulët. Rritja e çmimeve të metaleve do të mbulojë gjendjen e kapacitetit të tepërt dhe do të bëjë që të gjitha llojet e kapaciteteve të prodhimit të çelikut të ringjallen, qeveria në mënyrë të pashmangshme do të qëndrojë e patundur ndaj kapacitetit të prodhimit të çelikut, ose në vitet e ardhshme për shkak të luftërave tregtare që çuan në një rënie në kërkesën për eksportet e çelikut, problemi i mbikapacitetit do të bëhet më i theksuar.

Plani i Trump për të vendosur tarifa të larta për çelikun dhe aluminin dhe për të marrë trajtim "pa dallim" pavarësisht përjashtimit nga ndonjë vend, ka shkaktuar tashmë pakënaqësi kombëtare dhe ka të ngjarë të shkaktojë hakmarrje nga BE-ja dhe eksportuesit e tjerë të çelikut dhe aluminit. Kur negocion hakmarrjen tregtare me vendet e tjera, Kina duhet të miratojë kundërshtime "të ndryshme" dhe të synuara ndaj unilateralizmit të SHBA, të shmangë zgjerimin e luftës tregtare për të dëmtuar veten dhe të ushtrojë presion mbi Trump përmes industrisë së konsumit të çelikut dhe aluminit në SHBA, duke i detyruar Shtetet e Bashkuara të të heqë dorë nga mbrojtja tarifore për çelikun dhe aluminin sa më shpejt të jetë e mundur.

TUV
SHËNIM: Kundër mashtrimit

Email i saktë: [email mbrojtur]

Nuk ka llogari Whatsapp

Ose të gjithë Mashtruesit